keskiviikko 16. joulukuuta 2015
HuoltoNäyttö
torstai 10. syyskuuta 2015
Autojen erilaiset vaihteistot
Autoissahan on erilaisia vaihteistoja. Niiden perimmäinen ideahan on siirtää moottorilta eri välityssuhteille voimaa vetäville renkaille parhaalla mahdollisella tehoalueella. on aivan perinteinen manuaali eli niin sanottu kovalaatikko, momentinmuunnin automaatti, kaksoiskytkentälaatikko ja CVT joka on periaatteessa variaattori.
Automaattivaihteisto
Automaattilaatikko (kuva nro. 4) on ollut markkinoilla melkein yhtä kauan kuin manuaali mikä kertoo jo paljon sen suosiosta ja toimivuudesta. Siinä yleensä lähes sama määrä vaihteita kuin manuaalissa mutta rakenne on ihan toinen.
Toiminta
Automaatti on momentinmuuntimen kautta yhteydessä itse laatikkoon jossa planeetta pyörästöjen eri osia lukitsemalla saadaan eri välityssuhteita näitä planeetta pyörästöjä ohjataan sähköhydraulisesti. Lamelli kytkimillä jarrutetaan ja lukitaa planeetta pyörästön milloin aurinko, kehä tai kannattin pyörää jolloin välityssuhdemuuttuu. Automaatti laatikon etuina on sen käytön helppous, pehmeys, sekä kova väännön sekä yleisesti koko laatikon kesto.
Manuaalivaihteisto
Perinteinen manuaalilaatikko (kuva nro. 1) on monelle vain kolmas poljin lattialla jolla kytketään moottori vaihteiston yhteyteen ja mahdollistaa pehmeät liikkeelle lähdöt. Manuaaliaskissa on myös aina jonkinlainen vaihteenvalitsin tunnetaan myös nimellä vaihdekeppi.
Toiminta
Laatikko sisältää erikokoisia hammasrattaita ja akseleita tai siltä se nopealla vilkaisulla näyttää mutta todellissuudessa se on yksinkertainen. Sinne tulee kytkimeltä akseli jolla on erikokoisia hammaspyöriä joidenka välissä on siirtoholkki joka lukitsee hammaspyöriä toisiinsa. Jos manuaalilaatikossa on neljä vaihdetta tarvitaan kaksi holkkia jotka liikkuvat neljän rattaan päällä vaihdekepin asennosta riippuen. Kun erinopeuksilla pyöriviä hammasrattaita kytketää päälle tarvitaan synkronointia jolloin vaihde pyörän ja siirtoholkin välissä on synkronointi rengas joka tasoittaa rattaan ja holkin nopeuden samaksi jolloin vaihde voi kytkeytyä. Manuaalilaatikon etuina on usein edullisuus automaattiin sekä kaksoiskytkin laatikkoon verrattuna, usein taloudellisempin perinteinen automaatti sekä kompaktimpi koko.
Kaksoiskytkinlaatikko
Tälläisestä laatikosta on erivalmistajilla eri lyhennyksiä kuten DSG, DGK, powershift sekä s-tronic. Nämä laatikot ovat suhteelisen vanhojakeksintöjä kilpaautoilun maailmassa mutta henkilöautoissa suhteellisdn uusi ilmiö.
Toiminta
Kaksoiskytkentävaihteisto(kuva nro. 2) on käyttäjälle samanlainen kuten automaattilaatikko siinäkin on vain kaksipoljinta eikä vaihteiden vaihtamisesta tarvitse itse huolehtia. Siinä on kaksi vaihteistoa ja kaksi kytkintä toinen kytkimistä huolehtii parittomista vaihteista ja toinen parillisista. Kun lähdetään liikkeelle normaali kytkin luistattaa auton liikkeelle ja samalla kytkeytyy ykkönen samalla toisessa vaihteistossa on kakkonen valittu ja kun tietokone päättää vaihtuu kytkimeltä veto toiselle salaman nopeasti ja taas on jo valittu toiseen laatikkoon uusi vaihde. Laatikon etuja ovat sen nopeus ja helppo käyttöisyys sekä taloudellisuus kun heikkouksia on sen helposti rikkoutuneisuus.
CVT
CVT (kuva nro.3)toimii kuin variaattori mutta hihna on työntävä ei vetävä. Haittoja on huono tehonkesto ja suuri koko
keskiviikko 13. toukokuuta 2015
Lisää sähköoppia
Tuossa ylhäällä on kuva ohjeesta rinnan-kytkentä kaavalle jossa on kolme lamppua ja sulake sekä mittaus kohdat josta piti virtaa mitata. Alhaalla taas on kuva valmiista virtapiiristä. ja kun mittasimme virtapihtimittarilla oli lukemat 1.2 , 0.7 ja noin 0.5 eli kokonais määrä on sama kun kokonais virralla. kirchhoffin laki pitää paikkaansa :)
Ja tässä piti kyhäillä sarja-kytkentä jossa kun yhden lampun ohittaa johdolla muut kirkastuvat ja tällä demonstroitiin esim, takavalon maadoitusvikaa jossa jossain tapauksissa jarruapainettaessa syttyykin parkkikin siinä jarruvalo moodoittaa parkinkautta. tälläisiä vikoja syntyy jos kosteutta pääsee valolle.
keskiviikko 1. huhtikuuta 2015
Jännitehäviö mittauksia
keskiviikko 25. maaliskuuta 2015
Back in school
Olin siis Autotalo Laakoosella AUDI Centerissä opiskelemassa asentajien hommia. Kiitän kovasti kaikkia Audi puolella työskenteleviä vinkeistä ja kaikista sadoista opeista mitkä sieltä sain.
Ensin aluksi opettelin talon tavoille ja katselin asentajaparini työskentelyä ja pikku hiljaa pääsin itsekkin auttelemaaan erilaisissa hommissa. ensimmäinen työ taisi olla huolto Audi A4:seen.
Hiljalleen aloin päästä jyvälle työtavoista ja yleisistä toimitavoista. Siten pääsin sallistumaan huoltoihin, korjaus töihin ja vianmäärityksiin, tässä vällisä pitää mainita että varsinki testerin käyttö tuli tutuksi ja esimerkiksi huoltoväli-näyttöjen nollaus tuli tutuksi.
Töitä oli paljon kaikenlaisia helpoinpina ja yksinkertaisimpina tietenkin renkaiden kausivaihdot ja jarruhommat, mutta nekin tietenkin hieman pisti päätä raapimaan välillä esimerkkinä A7 jonka etujarrut olivat isoimmat mitä olen ikinä tehnyt! mielenkiintoisimpina hommina olivat isot moottori- ja vomansiirto remontit sekä iso moottoristen audien huollot.
Eräs mieleen jäänyt työ oli RS6 audin peräöljyjen vaihto joka oli vähintäänkin erikoinen.
kolme eri "säiliötä" joiden täyttö vaati paljon vieroksuttua ohjeiden lukua.
autoa piti käyttää ja valuttaa juuri tiettyä tuohon paikkaan tarkoitettua öljyä. Mutta kyllähän se loppuen lopuksi onnistui ja tuo sähköisesti säätyvä lukkoperä toimi.
Kiitän vielä kaikkia AUDI CENTERIN ihmisiä saamistani opeista.